Myvi Extreme Club Malaysia
Welcome to our new Forum , New Transformation , New Future
Myvi Extreme Club Malaysia
Welcome to our new Forum , New Transformation , New Future
Myvi Extreme Club Malaysia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Myvi Extreme Club Malaysia

New Transformation
 
HomeSearchRegisterLog in

 

 PERATURAN & ETIKA BERKONVOI

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
avatar


Male Age : 14
Location : kajang
Registration date : 2007-12-18
Number of posts : 31

PERATURAN & ETIKA BERKONVOI Empty
PostSubject: Re: PERATURAN & ETIKA BERKONVOI   PERATURAN & ETIKA BERKONVOI Icon_minitime2/6/2009, 2:02 pm

PERATURAN DAN ETIKA BERKONVOI

MARSHAL berkereta di bahagikan kepada sepuluh bahagian:

1. ZERO Marshal
2. CONTROL Marshal
3. KONVOI Marshal
4. SWEEPER / HOT CAR Marshal
5. TEAM LEADER Marshal
6. ASSISTANT TEAM LEADER Marshal
7. Kereta Peserta
8. BACK MARKER Marshal
9. MEDIK Marshal
10. MEKANIK Marshal

ZERO MARSHAL

ZERO bertanggungjawab keatas keselamatan semua kenderaan konvoi. ZERO juga mestilah kerapkali berkomunikasi dengan CONTROL, BM, SP, & HC untuk mengetahui situasi keadaan di dalam konvoi. ZERO mestikan melaporkan segala situasi traffic kepada CONTROL, BM, SP dan HC untuk mengambil langkah seterusnye seperti brek, mengelak dan memberhentikan kenderaan. ZERO mestilah berwaspada pada setiap masa dan memberikan arahan kepada CONTROL, SP, & HC untuk memastikan konvoi bergerak lancer. Mana-mana kenderaan konvoi tidak dibenarkan memotong ZERO kecuali diberi arahan sebaliknye.

CONTROL MARSHAL

CONTROL adalah penolong kepada ZERO. CONTROL mestilah mengagihkan semua arahan kepada TL. Jika ZERO tidak berkeupayaan untuk meneruskan tugasan, CONTROL mestilah mengambil alih tugas ZERO seperti yang diarahkan oleh ZERO. CONTROL mestilah melaporkan keadaan trafik kepada semua TL untuk berwaspada serta bersedia untuk memberhentikan kenderaan serta berjaga-jaga.

KONVOI MARSHAL

Sentiasa berhubung pandang dengan kereta Lead (Jika Perlu). Menggunakan hubungan 2 hala (Walkie Talkie) untuk menghubungi Kereta Lead. Jika Kereta Lead memberikan isyarat memotong kepada kereta lain. Biarkan kereta yang tidak berada di dalam konvoi untuk memotong dalam keadaan selamat di samping tidak menganggu konvoi. Hubungi kereta Lead jika kereta di belakang ingin bergerak laju dalam sesuatu keadaan kecemasan.

SWEEPER @ HOT CAR MARSHAL

SP/HC – Bilangan kenderaan SP/HC bergantung kepada bilangan kenderaan konvoi dan komplesiti perjalanan tersebut. Mereka menerima arahan dari ZERO dalam memastikan semua kenderaan konvoi berada dalam keadaan selamat, menandakan persimpangan, memberikan amaran kepada semua kenderaan jika ada kenderaan yang memandu secara merbahaya, menemani konvoi di lampu trafik dan membawa mereka ke dalam barisan konvoi. Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk menemani mana-mana kenderaan konvoi yang mengalami kerosakan atau terlibat dalam kemalangan. SP/HC akan sentiasa memberikan pertolongan kepada ZERO dengan memintas mana-mana kenderaan untuk berada dalam posisi yang boleh menghulurkan bantuan kepada ZERO bagi memastikan konvoi berjalan lancar. Hanya SP/HC dibenarkan untuk berada dihadapan ZERO jika diperlukan. Semua kenderaan konvoi mestilah menberikan kerjasama dengan memberi laluan untuk mereka memintas konvoi demi menjalankan tugas mereka.

TL dipertugaskan untuk memastikan semua ahli konvoi yang dipertanggungjawabkan menerima arahan. TL hanya menerima arahan cari CONTROL.

ATL dipertanggungjawabkan untuk membantu TL dalam menguruskan ahli masing-masing. ATL hanya menerima arahan dari TL. Dalam keadaan yang tidak dijangka, jika TL tidak dapat menjalankan tanggunjawab, ATL akan mengambil alih tugas TL.

KERETA PESERTA

Tidak di benarkan memotong kecuali jika ada kecemasan.
Memerhatikan kereta lead jika ingin memotong (gunakan isyarat)
Menjarakkan antara kereta di depan dalam keadaan selamat dan selesa
Tidak membiarkan kereta di hadapan terkeluar dari susunan.
Flash kan lampu jika ada kecemasan.

BACK MARKER MARSHAL

BM adalah kenderaan yang paling terakhir di dalam sesebuah konvoi. BM tidak dibenarkan sama sekali berada dihadapan mana-mana kenderaan konvoi kecuali SP atau HC. BM mesti melaporkan segala activiti yang berlaku di belakang kepada ZERO pada setiap masa yang mana kenderaan konvoi telah melepasi lampu traffic, persimpangan atau jika berlaku perpecehan dalam barisan konvoi.

Ahli konvoi hanya akan menerima arahan dari TL/ATL. Jika pada bila-bila masa TL/ATL tidak boleh di hubungi, CONTROL akan di pertanggungjawab keatas mereka dengan arahan dari ZERO.

Meninjau laluan adalah satu kemestian kepada ZERO, CONTROL, BM & SP/HC dalam membuat persediaan sebelum berlangsungnye konvoi.

Sewaktu Perlepasan

Semua kenderaan mestilah dalam keadaan berdaftar, rekod bersih dan mempunyai permit yang sah sebelum berlepas. Pastikan kenderaan anda mempunyai minyak yang penuh, periksa minyak enjin dan air radiator sebelum bermula dan pastikan ianye boleh menamatkan perjalanan konvoi. Pastikan datang awal sebelum waktu pelepasan. Ini akan memberikan pihak urusan masa untuk memberi penerangan ringkas sekali tanpa mengulanginye untuk ahli yang dating lewat. Sila pastikan yang ada melapik perut anda sebelum dating ke tempat pelepasan untuk mengelakkan rasa lapar dan kurang tenaga.

Semasa Konvoi

Kepada semua kenderaan konvoi biasa, apabila berada dalam konvoi, hendaklah sentiasa mematuhi undang-undang dan keselamatan jalan raya. Jikalau tersekat di lampu merah, jangan risau, ada SP/HC akan menemani ada untuk berkumpul semula dalam barisan konvoi dihadapan. Apabila konvoi mendekati lampu merah, sila penuhkan lorong-lorong yang sedia ada. Ini adalah bagi memastikan yang semua orang boleh melepasi lampu merah. Cara ini boleh juga digunakan semasa mendekati Plaza Tol. Jika kenderaan awam hendak memintas anda, sila berikan laluan kepada mereka kerana mereka mungkin hendak cepat akan tetapi anda tidak, jadi biarkan mereka. Sila berikan isyarat lampu kepada kenderaan di hadapan anda yang ada kenderaan awam hendak memintas kenderaan konvoi. Jangan sesekali berada dalam keadaan bumper ke bumper bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini kecuali berdekatan dengan persimpangan. Peringatan jangan sesekali mancelah komunikasi konvoi kerana ini akan menbuatkan konvoi berada dalam keadaan kelam-kabut.

Jika hendak membuat perhentian sementara (mengisi minyak, ke tandas atau kecemasan), anda hendaklah memberitahu kepada TL/ATL dahulu. Jangan keluar dari barisan konvoi sesuka hati kerana barisan konvoi lain akan mengikuti anda! Tunggu untuk TL/ATL untuk memberikan lampu hijau untuk pergi. ZERO will instruct SP/HC untuk menolong anda keluar dari barisan konvoi. Memotong barisan adalah tidak dibenarkan sama sekali, pastikan anda berada dalam barisan yang sepatutnye dari mula hingga akhir. Sentiasa ingat kenderaan yang berada dihadapan dan dibelakang anda. Sentiasa bersabar. Disiplinkan diri anda semasa berada dalam posisi masing-masing. Anda hanya boleh memintas kenderaan lain untuk memasuki posisi barisan anda selepas traffic light dan tol tetapi jangan tergesa-gesa kerana ada banayak masa untuk anda berbaris semula di posisi anda.

Peraturan² Di Jalanraya

Barisan konvoi mestilah tidak mendominasi jalan raya. Jika ada yang hendak memintas sila beri kerjasama dan lepaskan mereka memintas.
Jika konvoi berhenti pastikan yang semua kenderaan berada di bahu jalan dan bukan di atas jalan raya.

Memintas/Memotong Kenderaan

Hanya dibenarkan apabila diarahkan.

Memecut

Sentiasa berada dalam limit kelajuan yang dibenarkan. Jikalau trafik perlahan kelajuan kenderaan juga haruslah mengikuti kelajuan trafik.
Kenderaan Ketua haruslah menjadi panduan kepada pemandu yang lain yang mana, setiap pemandu haruslah bertanggunjawab memastikan yang kenderaan dibelakang sentiasa berada dalam barisan konvoi.

Tip untuk ZERO dan CONTROL

Adakan meeting untuk menerangkan laluan dan destinasi kepada semua pemandu.
Sila sediakan arahan atau map kepada setiap pemandu sebelum mulakan perjalanan.
Jika konvoi mempunyai barisan kenderaan yang banyak, adalah digalakkan untuk memecahkan konvoi dalam beberapa kumpulan dengan di ketuai oleh TL/ATL.
Jika boleh dapatkan senarai infomasi setiap kenderaan dengan pemandu dan pemunpangnye sekali.

Pemeriksaan kenderaan secara terperinci.

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa harus kita buat pemeriksaan terperinci terhadap kenderaan kita. Pemeriksaan ini amatlah penting demi keselamatan pemandu dan kestabilan kenderaan. Ini kerana jika berlaku kecelakaan disebabkan kecuaian pemeriksaan kenderaan sewaktu menjalankan konvoi, ia amatlah merbahaya kepada ahli kumpulan konvoi yang lain. Oleh kerena itu pemeriksaan terperinci amatlah penting dan dipandang serius. Mungkin kalau kita ada pun kenderaan mekanik kecemasan, bukan semua alat ganti yang mereka simpan dalam simpanan mereka.

Ianye amatlah bagus kalau anda membuat pemeriksaan sendiri atau menghantar kenderaan anda ke Pusat Servis untuk tujuan pemeriksaan dan membaiki bahagian-bahagian yang perlu dia baiki.

Contohnye seperti:

1. Minyak enjin (Engine Oil)
2. Penapis minyak (Oil Filter)
3. Air bateri (Battery Fluid)
4. Radiator, cecair kolan dan hos (Radiator, Hose and Coolant)
5. Cecair Brek (Break Fluid)
6. Pelapik brek (Break Pad)
7. Pum Brek (Break Pump)
8. Disk brek (Disc Break)
9. Pum clutch (Clutch Pump)
10. Cecair Clutch (Clutch Fluid)
11. Cecair Power Streering (Power Steering Fluid)
12. Pum dan tali power steering (Power steering pump and belt)
13. Penghawa dingin (Air-Condition)
14. Air cuci cermin (Windows Washer Fluid)
15. Tayar (Tyre)
16. Tekanan Tayar (Tyre Pressure)
17. Tayar Sokongan (Spare Tyre)
18. Lampu Suluhan dan Lampu Hadapan (Front Spot and Headlamp)
19. Lampu Belakang (Rear lamp)
20. Peti Kecemasan (First Aid Kit)
21. Peralatan piawaian (Standard Tool Kit)
22. Peralatan Sokongan (Standard Jack)
23. Bilah pengelap (Wiper Blade)

Kami mengambil berat terharap senarai diatas dan di harap yang anda juga ada membuat senarai anda sendiri sebelum pergi ke pusat servis. Anda tidak akan dibenarkan untuk menyertai konvoi jika apa yang ada di senaraikan diatas tidak memenuhi pihak pemeriksaan kenderaan.
Back to top Go down
https://myvix.4umer.com
Admin
Admin
Admin
avatar


Male Age : 14
Location : kajang
Registration date : 2007-12-18
Number of posts : 31

PERATURAN & ETIKA BERKONVOI Empty
PostSubject: Re: PERATURAN & ETIKA BERKONVOI   PERATURAN & ETIKA BERKONVOI Icon_minitime2/6/2009, 2:03 pm

Komparmen Enjin

1. Minyak enjin – Sila tukar minyak enjin sebelum memulakan perjalanan. Jika sukatan meter menyatakan yang dah nak dekat masanye untuk tukar sila bawa minyak enjin dan penapis minyak sekali untuk ditukar apabila masanye tiba.

2. Gas penghawa dingin – Periksa gas penghawa dingin dan sila tambah jika perlu. Periksa hos jika ada kebocoran berlaku.

3. Air Batery – Sila tambah air battery atau tukar battery jka meter volt menunjukkan bawah 14.4 Volt. Sekiranye meter menunjukkan bawah 12 Volt maka ia nye sudah rosak. Sila periksa alternator jika perlu.

4. Cecair Brek – Sila tambah atau tukar cecair brek dan cecair clutch setiap 20,000 km.

5. Cecair Power Steering – Sila tambah atau tukar cecair power steering.

6. Minyak Gear – Tukar inyak gear setiap 20,000 km

7. Penapis Minyak Petrol – Tukar penapis minyak petrol setiap 20,000 km

8. Tali Enjin – Sila ketatkan tali pengahawa dingin dan power steering setiap 20,000 km

9. Pencucuh Plug – Sila tukar plug setiap 20,000 km

10. Kolan Radiator – Sila tambah atau tukar cecair kolan setiap 20,000 km

11. Pencuci Cermin Tingkap – Sila tambah cecair pencuci cermin tingkap.

Penyentak/Suspension

1. Periksa atau tukar jika penyentak depan atau belakang bocor, lembut atau lemah.

Brek
1. Periksa hos brek untuk kebocoran
2. Periksa pad brek untuk kehausan terutamanye yang brek pad depan.

Roda
1. Jika roda bengkok atau rosak, sila betulkan atau tukar yang baru.
2. Pergi buat balancing jika rasa gegaran semasa memandu.
3. Periksa untuk kebocoran pada lubang angina tayar.

Perkara asas

1. Tukar bilah pengelap cermin depan dan belakang sebelum perjalanan. Adalah dicadangkan bagus jika menggunakan cecair Rain-X untuk digilap pada cermin depan dan belakang kenderaan anda.

2. Periksa bal lampu depan dan lampu kabus.

3. Sila buat pemeriksaan penyelarasan roda (Alignment)

4. Periksa bunga tayar. Kalau masih mempunyai lebih dari 50% maka masih berpeluang untuk meneruskan konvoi tapi kalau kurang dari 30% mestilah tukar tayar dalu atau tidak dibenarkan menyertai konvoi.

5. Periksa tekanan tayar - 34 psi untuk depan dan - 32 psi untuk belakang.

6. Tayar sokongan mestilah menpunyai tekanan -40 -45 psi.

Medik Marshal

Marshal yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran untuk memberikan pertolongan kecemasan tahap pertama. Ini adalah penting kerana jika berlaku kemalangan, pihak penyelamat akan menambil masa yang agak lama untuk sampai ke lokasi, jadi pertolongan tahap pertama amatlah di perlukan. Kalau boleh biarlah Medic Marshal ini dilantik dari latarbelakang ahli penyelamat, ahli ambulan, ahli bomba atau bulan sabit merah.

Mekanik Marshal

Marshal mekanik ini biarlah datang dari latarbelakang orang yang mempunyai pengetahuan membaiki serta menyelenggara sesebuah kenderaan. Ini kerana seperti manusia, kenderaan juga boleh rosak pada bila-bila masa dan amatlah penting untuk sesebuah konvoi itu mempunyainya jika berlaku sebarang kerosakkan. Pertolongan tahap pertama amat penting bagi membantu kenderaan konvoi yang mengalami masalah. Marshal ini amatlah penting bagi membantu meneruskan pergerakkan sesuatu konvoi tersebut.

1) Perkara Am

Sebelum berkonvoi, buat pemeriksaan ke atas kereta anda seperti memastikan semua minyak mencukupi, tekanan tayar dan lain-lain dalam keadaan baik. Datang ke tempat permulaan konvoi dan sentiasa dengar penerangan yang diberikan tentang perjalanan dan destinasi konvoi tersebut. Sentiasa bersedia untuk berlepas dengan minyak yang cukup di dalam tangki kereta anda. Jika anda ingin mengubah haluan ke tempat lain atau ingin mengakhiri konvoi, anda mesti memberitahu kereta Lead, Marshal atau petugas yang lain. Ini supaya tidak mengelirukan peserta yang lain yang mungkin menyebabkan mereka akan mengikuti peserta yang tidak menyertai konvoi dalam sesuatu keadaan.

1. Sila sampai di lokasi permulaan pada awal masa untuk mendengar penerangan ringkas tentang laluan dan destinasi perjalanan.
2. Sila bersedia untuk berlepas dengan isian tangki minyak yang penuh.
3. Jila hendak meninggalkan kumpulan konvoi sebelum sampai di destinasi, sila beritahu TL/ATL dahulu.
4. Sesiapa yang mempunyai ketebalan tayar kurang dari 30% tidak akan dibenarkan menyertai konvoi. Jangan memakai Selipar semasa memandu. Sila bawa alat perhubungan masing-masing.

2) Menyalakan lampu kecil

Semasa waktu siang nyalakan lampu kecil dan lampu fog anda. Semasa waktu malam nyalakan headlight dan fog light anda. Ini akan memberitahu kepada pengguna yang lain apa yang terjadi. Peserta lain dapat mengenali anda dengan menyalakan lampu serta tahu bahawa anda berada dalam konvoi yang sama. Ini memudahkan jika salah seorang peserta konvoi dalam kecemasan (memberhentikan/memperlahankan kereta) maka anda dapat melihat dan mengesahkan itu adalah salah seorang peserta konvoi dengan menggunakan cermin sisi.

3) Jangan mengekori di belakang kereta terlalu dekat

Jangan mengikut kereta di hadapan terlalu dekat dan dengan kelajuan yang maksima. Ini amat lah merbahaya. Sentiasa pastikan anda di jarak yang selesa dan selamat.

4) Membenarkan kenderaan Lain Mencelah

Selalunya, Peserta di dalam konvoi tidak membenarkan kenderaan mencelah atau memasuki susunan konvoi. Walau bagaimana pun konvoi sebenarnya membenarkan kenderaan lain keluar masuk dari susunan konvoi. Kebiasaannya kenderaan bukan peserta suka mengugut, menakut nakutkan peserta di dalam konvoi atau inginkan keistimewaan mungkin kerana pandangan pemandu yang tidak jelas dan ingin kan jalan yang tiada gangguan. Peserta konvoi haruslah mempunyai sikap sabar dan timbang rasa untuk membiarkan mereka memotong, melepasi konvoi kita dalam sesuatu keadaan yang sukar. Seharusnya dengan begitu konvoi kita teratur dan tidak mendatang kan emosi sekaligus dapat mengelakkan kejadian yang tak diingini.

5) Kereta Lead sentiasa bertanggungjawab memastikan kelajuan.

Ia adalah amat sukar tetapi amat mudah untuk membiarkan peserta memecut kelajuan dengan sesuka hati. Ini kerana di dalam konvoi ada berbagai sikap pemandu dan kemampuan kereta peserta. Tidak di nafikan akan adanya yang berkata konvoi terlalu laju atau terlalu perlahan. Cuba pastikan kereta anda masih di dalam susunn konvoi tanpa mengganggu lalulintas yang lain. Ini dapat mengurangkan atau tidak ada potong memotong antara satu sama lain semasa berkonvoi. Ini adalah sikap peserta sendiri bertanggungjawab memastikan kereta di belakang, di sisi berada dalam susunan. Jika kereta di belakang perlahan. Pastikan peserta tidak meninggalkan kereta terlalu jauh (perlahankan juga kenderaan anda). Maka konvoi tidak akan terputus. Jangan memecut laju dan meninggalkan barisan konvoi untuk keselesaan memecut atau cuba mengikuti, mencabar kenderaan lain yang cuba mengganggu konvoi. Adalah lebih baik membiarkan kenderaan itu berlalu dan anda kembali kepada barisan konvoi.

6) Berlaku Kecemasan atau Masalah.

Jika ada berlaku masalah atau kecemasan, jangan ada peserta konvoi berhenti melainkan kereta SWEEPER sahaja. Sweeper akan memastikan keadaan terkawal dan konvoi haruslah meneruskan perjalanan sehingga suatu tempat yang dibenarkan berhenti dan selamat. Ini kerana satu susunan konvoi jika berhenti untuk memberikan pertolongan (atas sikap ingin menolong) mudah mengundang kemalangan terutama di jalan yang sibuk.


7) Tenang

Kadangkala tidak semua seperti yang dirancangkan akan berjaya. Kebiasaannya peserta di dalam konvoi mengharapkan atau menjangkakan sesuatu yang baik dan menggembirakan untuk agenda-agenda yang dirancang apabila sampai ke destinasi. Adalah amat penting untuk peserta dalam keadaan sabar, tenang, selesa dan sedia menghadapi kemungkinan seperti perjalanan menjadi lambat kerana kesesakan lalulintas dan tergelincir dari jadual sebenar.

Keluar / Masuk Lebuhraya

Ada yang menggunakan Touch N Go, Tag dan tunai. Walau apa cara sekalipun anda membayar sentiasalah memperlahankan kenderaan anda dan berhenti di belakang kereta Lead di tepi dan menhidupkan lampu hazard (double signal). Jangan keluar daripada kereta. Tunggu sehingga semua berada di susunan semula (SWEEPER akan memastikan susunan ini). Matikan double signal dan berikan signal perlahan lahan masuk ke lorong laluan perlahan unutk meneruskan perjalanan.

9) Memotong

Memotong adalah dibenarkan pada keadaan yang selamat dan tidak melanggar undang2 jalanraya. Jangan memotong pada garisan berkembar atau tidak pasti keadaan jalan dari arah bertentangan. Dalam sesuatu konvoi jika peserta atau kenderaan bukan peserta ingin memotong, biarkan ia memotong dan anda jangan terlalu rapat dengan kereta hadapan dan menyebabkan kereta yang memotong anda dalam keadaan yang bahaya

10) Baju Keselamatan Lutsinar Marshal

Baju vest keselamatan lutsinar adalah satu kemestian untuk setiap ahli marshal semasa mereka menjalankan tugas. Ini adalah untuk memastikan ahli biasa atau peserta konvoi mengetahui siapa yang patut mereka ikuti semasa konvoi berjalan atau semasa berkumpul di suatu lokasi perjumpaan.

11) Radio Amatur Jarak Jauh

Radio amatur adalah berguna kepada setiap ahli marshal supaya mereka dapat berkomunikasi dengan lebih cekap dan sentiasa berwaspada antara ahli marshal yang lain. Ia juga satu cara komunikasi yang menjimatkan selain dari menggunakan talipon bimbit. Dengan kuasa pancaran yang lebih jauh boleh pergi, ahli marshal masih boleh berhubung antara satu sama lain jika mereka tertinggal jauh ke belakang atau depan.

12) Lampu Mata Arah Dan Baton Berlampu

Lampu mata arah adalah satu kemestian untuk ahli marshal menggunakannya pada kenderaan masing-masing bagi tujuan menandakan arah tujuan sesebuah konvoi. Lampu strobe atau kelip-kelip berkuasa tinggi tidak dibenarkan semasa konvoi sedang bergerak kerana ini akan mengganggu pengguna jalan raya yang lain. Baton berlampu amat penting apabila konvoi serdang berhenti atau mengarahkan kenderaan konvoi untuk parking atau mengarahkan laluan.

13) Peti Kecemasan

Kotak atau peti kecemasan adalah amat penting untuk setiap kenderaan bagi memberikan bantuan paras pertama jika berlaku sebarang kemalangan atau kesulitan kepada ahli atau peserta konvoi sebelum pasukan kecemasan ambulan tiba.

14) Kenderaan Mekanik

Adalah bagus jika pasukan marshal sesebuah kelab mempunyai satu atau lebih ahli yang berkebolehan untuk membaiki kenderaan jika konvoi yang hendak dijalankan berjarak jauh atau melalui kawasan pendalaman. Diantara peralatan-peralatan yang marshal mekanik perlu ada, adalah seperti Kit Kecemasan seperti di bawah dan alat pemadam kebakaran jika keadaan memerlukan.

Sumbangan dari TranzYang Menjalankan Tugas,
Back to top Go down
https://myvix.4umer.com
 
PERATURAN & ETIKA BERKONVOI
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Myvi Extreme Club Malaysia :: Administration :: Undang - Undang & Peraturan Myvix-
Jump to: